Capoeira Porto de Minas - Bruxelles

Capoeira van A tot Z

Abada

De abada is de witte broek die traditioneel door capoeiristen gedragen wordt. Samen met een wit t-shirt en een koord als riem symboliseert ze gelijkheid en identificatie met de groep: op dezelfde manier gekleed zonder enige vorm van discriminatie zijn ze bereid om samen te trainen en te spelen.

Batuque – 1

Een dans van kongo-angoleze oorsprong die een grote invloed heeft gehad op afro-braziliaanse volksdans. In de streek van afkomst is de term batuque de naam van een dans met een algemeen karakter, waarin de deelnemers, in cirkelvorm, passen uitvoeren “sapateados”, volgens een ritme aangegeven door de handen en de percussie-instrumenten (atabaques). In de batuque vormen de dansers een cirkel, een man of een vrouw gaat naar het midden en na verschillende passen geeft de danser een slag naar de navel, dat men een semba noemt, aan de gekozen persoon om hem te vervangen in het midden van de cirkel.

Verder lezen: Capoeira van A tot Z

De instrumenten van capoeira

instrumentos1

Het volledig orkest van een roda van de capoeira van Angola bestaat uit drie berimbaus, twee pandeiros, een atabaque, een agogô en een reco-reco. Mestre Bimba, stichter van de regionale capoeira, gebruikt enkel een berimbau en twee pandeiros in zijn roda.

De berimbau

Van de drie berimbaus die samen gespeeld worden is deze die het zwaarste klinkt de “gunga” of de “berra-boi” genoemd. Hij wordt meestal bespeeld door de meest ervaren capoeirist of de leider van de roda. Deze berimbau bepaalt het ritme van de roda en de manier van spelen.

 

Verder lezen: De instrumenten van capoeira

De geschiedenis van de capoeira

Een gevecht onder de vorm van de dans

De historici en onderzoekers zijn het niet eens over de oorsprong van de capoeira. Sommigen verdedigen het idee dat de wieg in Afrika stond, anderen denken dat het gevecht uitgevonden in het Braziliaans gebied door afrikanen en hun afro-braziliaanse nakomelingen. Het doet er weinig toe vanwaar de kunst van het capoeira komt, zeker is dat het op Braziliaanse grond zich versterkt heeft om de vorm aan te nemen die tegenwoordig gekend is en onderwezen wordt.

Verder lezen: De geschiedenis van de capoeira

Geschiedenis van de grote mestres

Mestre Bimba

Manoel dos Reis Machado is geboren op 23 november 1900 in de wijk Enghenho Velho, parochie van Brotas in Salvador in de staat Bahia (Brazilië). Als zoon van Maria Martinha do Bonfim en van vechter Luiz Cândido Machado begon Bimba met capoeira op 12 jarige leeftijd. Hij had als meester de afrikaan Betinho, kapitein van de zeemacht van Bahia. Het is van hem dat hij de “Capoeira de Angola” leerde vooraleer zelf les te geven gedurende vele jaren.

Verder lezen: Geschiedenis van de grote mestres