Capoeira Porto de Minas - Bruxelles

Abada

De abada is de witte broek die traditioneel door capoeiristen gedragen wordt. Samen met een wit t-shirt en een koord als riem symboliseert ze gelijkheid en identificatie met de groep: op dezelfde manier gekleed zonder enige vorm van discriminatie zijn ze bereid om samen te trainen en te spelen.

Batuque – 1

Een dans van kongo-angoleze oorsprong die een grote invloed heeft gehad op afro-braziliaanse volksdans. In de streek van afkomst is de term batuque de naam van een dans met een algemeen karakter, waarin de deelnemers, in cirkelvorm, passen uitvoeren “sapateados”, volgens een ritme aangegeven door de handen en de percussie-instrumenten (atabaques). In de batuque vormen de dansers een cirkel, een man of een vrouw gaat naar het midden en na verschillende passen geeft de danser een slag naar de navel, dat men een semba noemt, aan de gekozen persoon om hem te vervangen in het midden van de cirkel.

Batuque – 2

Competitie die een koppel spelers tegelijk mobiliseert. Luiz Candido Machado, vader van Mestre Bimba, was kampioen van de batuque, gevecht waarvan Mestre Bimba elementen heeft gebruikt om uit te werken in de Capoeira Regional. De batuque bestaat niet meer in Bahia als zodanig.

Batuqueiro

Beoefenaar van het gevecht “batuque”.

Capoeira

  1. Grote kooi waarin men kapoenen of andere vogels thuis grootbrengt en opsluit.
  2. Terrein uitgesneden en/of verbrand voor de bebouwing van gronden of andere stukken (plaatsen waar een bos heeft gegroeid).
  3. Uru (hoenderachtige vogel uit Brazilië).
  4. Atletisch spel bestaande uit een systeem van aanval en verdediging, met een individueel karakter en van folkolistische oorsprong zuiver Braziliaans, ontstaan tijdens koloniaal Brazilië onder de slaven van afrikaanse origine. Vanaf het begin van de 20e eeuw zijn de capoeiristen ruimschoots vervolgd maar ze zijn erin geslaagd hun traditie te behouden en te ontwikkelen zodat ze er inslaagden om zich te institutionaliseren als een volledig sportieve beoefening.

Capoeiragem

  1. Systeem van vechten van de capoeiristen.
  2. Leven van de capoeirist.

Capoeirista – Capoeiriste

Speler van capoeira.

Maculelê

Dans afkomstig van Santo Amaro (noord-oosten van Bahia) en oorspronkelijk enkel uitgeoefend door mannen. Meester Popó danste de maculelê met hakmessen. Tegenwoordig gaat het over een traditie vanaf de vrouwen ook hun plaats verworven hebben in de voorstellingen van capoeira. In de academies gebruikt men systematisch stokken voor het aanleren van deze dans.