Capoeira Porto de Minas - Bruxelles

Een gevecht onder de vorm van de dans

De historici en onderzoekers zijn het niet eens over de oorsprong van de capoeira. Sommigen verdedigen het idee dat de wieg in Afrika stond, anderen denken dat het gevecht uitgevonden in het Braziliaans gebied door afrikanen en hun afro-braziliaanse nakomelingen. Het doet er weinig toe vanwaar de kunst van het capoeira komt, zeker is dat het op Braziliaanse grond zich versterkt heeft om de vorm aan te nemen die tegenwoordig gekend is en onderwezen wordt.

De capoeira haalt zijn wortels uit de Braziliaanse slavernij toen de zwarte afrikanen van verschillende volksgroepen zich onderling moesten verdelen in de ruimte van de “senzalas”
(slavenverblijven in de tijd van het koloniaal Brazilië). Tot in het midden van de 19e eeuw hebben de slaven toelating om hun cultuur te uiten via de dans, de muziek en de religie. Deze culturele uitingen hebben zich vermengd om uiteindelijk geboorte te geven aan de capoeira waarvan de eerste getuigenissen dateren in 1810: een gevecht onder de vorm van een dans begeleid door percussie instrumenten.

Tot in 1930 zal de “Capoeira de Angola”, gekenmerkt door zijn trage bewegingen dicht bij de grond, de unieke vorm van de capoeira bepalen. Ze vraagt van de speler geduld, doorzicht en veel sluwheid om zijn tegenstander te verrassen. De voornaamste vertegenwoordiger is Vicente Ferreira (Mestre Pastinha), die de capoeira zijn hele leven ontwikkelde door poëzie, muziek en boeken.

In 1932 creert Manoel dos Reis Machado, gekend onder de naam Mestre Bimba de « Capoeira Regional », die meer beweeglijk is en verrijkt met acrobatisch bewegingen. Gebasserd op de Capoeira de Angola introduceert Mestre Bimba snelle bewegingen van jiu-jitsu, grieks-romeins worstelen, savate, batuque en maculelê. Hij ontwerpt ook een methode van onderricht met een systeem van graden voor de leerlingen graden voor de leerlingen.

Vele jaren later begint de capoeira de wereld te veroveren. Gesticht in Brazilië is ze tegenwoordig erin geslaagd om bewonderaars te verenigen van elke origine uit alle hoeken van de planeet.