Capoeira Porto de Minas - Bruxelles

Geschiedenis van de groep Capoeira Porto de Minas

De groep Capoeira Porto de Minas werd op 5 september 1990 in Belo Horizonte (Brazilië) gesticht, en is ontstaan uit de wens om de capoeiracultuur te bewaren en om voor de herontdekking te zorgen van haar geschiedenis, die rijk maar weinig bekend is. De groep wordt geleid door mestres Niltinho, Negoativo en Porrada en heeft steeds als belangrijkste doel gehad om capoeira aan te leren aan iedereen, zonder onderscheid van leeftijd, huidskleur of sociale klasse.

Verder lezen: Geschiedenis van de groep Capoeira Porto de Minas

Wie zijn wij?

Sinds 1990 zet de groep Capoeira Porto de Minas activiteiten op touw rond de cultuur van capoeira, om deze over de hele wereld te verspreiden. Iedereen kan zich aansluiten bij de groep, die lessen, stages en evenementen organiseert waarbij de sport ontdekt en aangeleerd kan worden, met als bedoeling om dit culturele patrimonium van Brazilië verder te laten leven.

nilthino tn

Mestre Niltinho, stichter en meester van de groep, hecht groot belang aan de overdracht van capoeira en haar geschiedenis. Hij wenst zijn ervaring te delen met zijn leerlingen, volgens de pedagogie die hij al meer dan dertig jaar toepast in heel de wereld, op een publiek dat uit alle sociale klassen komt.

De graduatie

De graad is de handeling of het feit van gegradueerd te worden. Het gaat om een positie, sociale hiërarchie of categorie. Toen de eerste capoeira academies ontstonden werd het noodzakelijk om een gradensysteem in te voeren. Aldus werden de leerniveaus gedifferentieerd. Er heerste meer discipline tijdens de lessen en in de organisatie. De eerste persoon die het gradensysteem in de capoeira invoerde in de jaren 20 was Maître Bimba, door middel van de sjaal. De groep van Porto de Minas gebruikt een systeem van graden met koorden. Het koord is over het algemeen gelinkt aan de ontwikkeling. Ze vertegenwoordigt het middel en het verlangen om te stijgen. Verbonden door knopen symboliseert ze de link en bezit ze geheime of magische deugden.

Verder lezen: De graduatie