Capoeira Porto de Minas - Bruxelles

De groep Capoeira Porto de Minas werd op 5 september 1990 in Belo Horizonte (Brazilië) gesticht, en is ontstaan uit de wens om de capoeiracultuur te bewaren en om voor de herontdekking te zorgen van haar geschiedenis, die rijk maar weinig bekend is. De groep wordt geleid door mestres Niltinho, Negoativo en Porrada en heeft steeds als belangrijkste doel gehad om capoeira aan te leren aan iedereen, zonder onderscheid van leeftijd, huidskleur of sociale klasse.

De inspiratie voor de naam Porto de Minas komt uit het koloniale Brazilië uit de zestiende en de zeventiende eeuw. In die tijd waren de havens het meest geanimeerde centrum van de steden die zich verrijkten door de handelsactiviteiten, en ook de ontmoetingsplaats voor vele mensen, van alle sociale klassen en met verschillende beroepen. Op zijn beurt is Porto de Minas een plek geworden waar ideeën en ervaringen uitgewisseld worden, van alle culturen en overtuigingen en van mensen die hetzelfde doel delen, gestuwd door het beoefenen van capoeira.

In een twintigtal jaar heeft Porto de Minas bekendheid verworven. De groep wordt gerespecteerd en bewonderd in Brazilië, maar ook in België en Polen, waar Mestre Niltinho afdelingen heeft gesticht. Het werk van de groep Porto de Minas is gericht op Capoeira Regional.