Capoeira Porto de Minas - Bruxelles

De graad is de handeling of het feit van gegradueerd te worden. Het gaat om een positie, sociale hiërarchie of categorie. Toen de eerste capoeira academies ontstonden werd het noodzakelijk om een gradensysteem in te voeren. Aldus werden de leerniveaus gedifferentieerd. Er heerste meer discipline tijdens de lessen en in de organisatie. De eerste persoon die het gradensysteem in de capoeira invoerde in de jaren 20 was Maître Bimba, door middel van de sjaal. De groep van Porto de Minas gebruikt een systeem van graden met koorden. Het koord is over het algemeen gelinkt aan de ontwikkeling. Ze vertegenwoordigt het middel en het verlangen om te stijgen. Verbonden door knopen symboliseert ze de link en bezit ze geheime of magische deugden.


blancWIT – Beginner
Wit is de kleur van de initiatie, de kleur van de kandidaat, van de persoon die gaat veranderen van conditie. Het wit betekent doorgang, zuiverheid, ze toont aan dat nog niets is gerealiseerd.


jauneGEEL – Beginner
Geel is de kleur van de jeugd, trillende en expansieve kracht. Ze is gekoppeld aan vernieuwing en vruchtbaarheid. De leerling met een geel koord is in de eerste fase van de zoektocht naar kennis.


orangeORANJE – Leerling
Oranje is het resultaat van de vermenging van rood en geel. Rood, brandend en intens, is de kleur barstensvol leven, quasi bewust van zijn doel.


bleuBLAUW – Gegradueerde leerling
Blauw is de kleur met de meeste diepte: in haar verliest de blik zich zonder de minste hindernis, ze verliest zich in het oneindige. Blauw is exact, immens en puur. Het blauwe koord vertegenwoordigt het creatief werk van de leerling en zijn moment van definitie. Het is de kleur van de waarheid.


vertGROEN – Gegradueerde leerling
Groen is de kleur van de hoop, van de kracht en van lang leven. Het groene koord vertegenwoordigt de kennis die verworven is in de doorgang naar een fase van kennis en rijpheid.


mauvePAARS – Instructeur
Paars is de kleur van de matiging, het evenwicht tussen de zintuigen en de geest, sereniteit en doordachte actie. Het is de kleur van gehoorzaamheid en inzicht.


marronBRUIN – Leraar
Bruin symboliseert de impulsieve kracht, gezondheid en rijkdom van kennis. In deze fase oefent de capoeirist zijn kunnen zich met wijsheid en rechtvaardigheid.


grisGRIJS – Meester
De “corda cinza” (grijze koord) is eigen aan Porto de Minas: ze betekent de versmelting tussen het Zwart en het Wit, de vermenging van de sociale klassen. Ze vertegenwoordigt zijn geschiedenis en is het koord van de meester geworden. Grijs is het centrum. Deze kleur laat geen plaats meer aan willekeur en aarzeling. Met haar is alles duidelijk en definitief. Voor de groep Porto de Minas Capoeira betekent de grijze kleur een fase van strijd, doorzettingsvermogen, uitdagingen en veroveringen. De grijze kleur verenigt al deze zaken en symboliseert wijsheid en rijpheid.

 

Tussen elk van deze koorden voorgesteld hierboven is er een overgangskoord die bestaat uit twee kleuren (wit en geel, geel en oranje, oranje en blauw, blauw en groen, groen en paars, paars en bruin, bruin en grijs)